13/10/2013

Counting days







Bila dah lama sangat tak ambik kisah sal blog ni, sampai dah ingat-ingat lupa nama blog sendiri. Teruk sangat dah tahap pelupa ni. Kalau makin dibiarkan ni, mau setaraf dengan pesakit Alzheimer tu agaknya.

Bila dah lama tak tengok ni blog ni, mula la jadi macam rusa masuk kampung. Macam dah jakun tengok blog sendiri dan perangai yang tak ubah-ubah sejak dulu tu datang balik. Dah gatal n terasa nak tukar itu ini. Bila pikir dengan akal waras, sumpah rasa sayang dengan ‘environment’ blog ni yg sangat pinky minky ni. Tapi yg paling sayang kat header atas tu ‘forever’ dgn ada gambar katun laki tengah payungkan katun pompuan. Caption n picture kat header tu sgtbermaknapada aku. After dah pikir 4 juta 8 ratus  4 belas kali, maka dengan rasminya, blog ni kekal sebegini sampai aku dah ada anak nanti. Cuma nanti akan ada picture aku with husband  yg tengah dukung anak kami yg super cute lagi comel gila dgn caption yg tak boleh blah ‘ my life as young mummy with my happy family’. Sweet kan? Hihihi  

Actually long journey lagi b4 nak sampai ke tahap tu. Aku just doakan n harapkan yg baik-baik. Tak nak pikir benda yg tak sepatutnya. Beribu kali bakal husband pesan, thinking positive n harapkan yg baik-baik dlm hidup berumahtangga nanti.

Cepat sgt masa berlalu, lagi sebulan lebih aku akan tinggalkn tittle ‘bujang’. Macam-macam feeling rasa. Kadang-kadang penat tampar muka 3 4 kali ingatkn mimpi lagi. Rupanya memang betul lagi sebulan lebih aku akan jadi wife atau dalam bahasa Melayunya disebut ‘isteri’. Macam solehah jer bunyinya kan? Yup, actually tu mmg target aku, i want to be a ‘solehah wife’ kepada en.suami walaupun tau aku nak kejar tittle tu, bnyak sgt bnda kena ubah n baiki



Berat keputusan yg aku buat sebenarnya bila aku masih dgn title ‘student’ n i’m only 22 years old. Tipu kalau aku cakap aku sendiri tak yakin at first yg aku ni betol-betol k mampu nak pikul tanggungjawab ni? Komitmen aku akan terbahagi 2 secara automatiknya bila secara sahnya bergelar isteri. Tapi aku yakin aku bukan seorang yg berjuang nanti. Aku tahu akan ada dia yg sentiasa menemani saat susah dan senang. Walau pun mungkin akan ambil masa terlalu lama ataupun mungkin sekejap nak adapt dgn dunia baru yg akan aku tapi nak tak nak bila aku dah nekad, aku akan hadap jugak. Ramai kawan tanya apa perasaan bila dah dekat nak kawen ni. Aku pun pening jugk nk jawab sbb perasaan tu macam-macam dh sekarang. Hepi ofkos la sbb kita akn hidup bsama dgn org yg kita syg. Bimbang tu yg bnyk skrng takut apa yg dirancang tak menjadi tapi aku tetap doakan yg baik-baik. Amin..

Apa pun selagi kudrat masih tersisa, bila aku dah pikul amanah ni kelak, aku berjanji aku akan berusaha sebaik mungkin menjadi seorang isteri yg paling terbaik untuk seorang suami yg dah susah payah banting tulang mencari rezeki untuk keluarga. Aku telah siap sedia untuk dibimbing supaya aku jadi lebih baik dari sebelum ni. Aku yakin n sangat percaya yg perkahwinan akan menjadikan kita seorang yg terbaik. Aku berdoa semoga segala sesuatu dipermudahkan n kekalkan ikatan ni sampai aku tutup mata. Amin...

Teringat pada satu nasihat yg sangat-sangat berguna pada diri ni :-




Marriage is a school where you get the certificate before you start. 
A school where you will never graduate. 
A school without a break or a free period. 
A school where no one is allowed to drop out. 
A school which you will have to attend every day of your life. 
A school where there is no sick leave or holidays. 
A school founded by the Almighty:
1. On the foundation of love, 
2. The walls made of trust,
3. The door made of acceptance, 
4. The windows made of understanding. 
5. The furniture made of blessings. 
6. The roof made of faith. 
Before you forget, you are just a student not the principal. The Almighty is the principal.
Even at times of a storm, don’t be unwise and run outside.
Remember this school is the safest place to be. 
Never go to sleep before completing your assignments for the day. 
Never forget the C-word, communicate, communicate, communicate with your classmate and with the Principal.
If you find something in your classmate (spouse) that you do not appreciate, remember your classmate is also just a student not a graduate. The Almighty is not finished with him/her yet, so take it as a challenge and work on it together
Do not forget to study, study, study the Noble Book (the main textbook in this school). 
Start each day with a sacred assembly and end it the same way.
Sometimes you will feel like not attending class, yet you have to.
When tempted to quit find the courage and continue. 
Some tests and exams may be tough but remember the Principal knows how much you can bear. 
Still, it is one of the best schools on earth; joy, peace and happiness accompany each lesson of the day. 
Different subjects are offered in this school, yet love is the major subject. 
After all the years of being theoretical about it, now you have a chance to practice it. 
To be loved is a good thing, but to love is the greatest privilege of them all. 
Marriage is a place of love, so love your spouse but remember: “This class doesn’t involve a person who is not permitted into it”! If you invite your mother or father or your friends to this class,   or anyone who is not allowed to be there, you will fail the exam. 
It is you who should attend and it is you who will pass. 
Its your choice today:” build it or break it”.

p/s :~  don't marry a man unless you would be proud to have a son exactly like him :)

thanks for visiting my site

0 Orang Comel/Kacak Berkata:

Post a Comment